Monday, 20 February 2012

simple tapi sedap

hai peeps!!
dah msuk minggu kedua kuliah tapi masih xda semangat dan masih rumahsakit  homesick.. adoi.. dah besar pon homesick.. tengah2 hari ni teringat pulak masakan mak yang simple2 kat umah tu tapi sedap ngatt!
actually gambar kat atas ni bukan yg mak masak tapi masak sendiri.. ngeh2.. sambil kembang hidong..
jom tgok resipi makan tgahari ni:

ini ialah ikan kukus yg telah digoreng..
memang xda resipi la kan sbb masa beli tu dah dikukus tinggal balik goreng ja. mak ckp ikan ni dah dikukus masa kat atas bot kat tgah laut lagi.. fresh2 gitu.. my mom feveret  nih.

tauhu n sayur goreng blackpepper.. haaaaa.. yg ni my fevret!
resispi: sgt mudah, campak ja sayur apa yg ada dalam peti ice such as carrot, brokoli, bby jagung then goreng2 with some black pepper n msukkan tauhu.. letak la garam n serbuk perasa seciput.. sedap dowh!



next ialah ikan kembung masak sayur manis.. kalau kat pantai timur paggil masakan ni singgang ikan.. tp kat rumah aku panggil masak sayur manis atau sayur air.. sbb simple n sedap sebab terasa lagi manis ikan tu.
 resipi sama mcm wat singgang cuma xletak lengkuas je.
campak jugak semua bahan iaitu, asam keping, halia, cili kering, serai n bawang dalam periuk , letak air n ikan pastu tunggu sampai mendidih, put some salt on some perasa, done! yummy yo!

sambal belacan! haruslah sebagai pelengkap hidangan..

No comments:

Post a Comment