Saturday, 25 February 2012

entry bergambar-sunway lagoon

hallu!!
wuuwuu.. penat semalam xhabis lg selepas seharian berhempas pulas di sunway lagoon..
ada org nak blnja,, kita ikut je la kan.. ahaks!
seawal pkul 9 pagi , kami dah bergerak, sarapan roti canai dlu beb! baru ada tenaga nak beraksi.. hehe
lpas sarapan tapau nasik kerabu untuk lunch kat dlm sana, sebenarnya strictly no outside food allowed and ada beg checking juga, tp pandai2 la kan nak hidup.. bknnya xtaw kalau lpas main air memang kelaparan nanti.. xkan nak bli makanan yg super mahal kat dalam tu, cth: air lemon tea 1 cup biasa tu 5 hengget.. mahai kan?
actually pengalaman menyeludup makanan ni ditimba semasa ke lost world of tambun a few years ago, kakak i ajar.. haha..ok, dah! enough! lets biar picture talking and story.. hehe
pengembaraan bermula.. jom!
 my ticket-3parks
harusla main air dlu kan.. banyak sgt pic main yg dicapture oleh photographer xbertauliah Kodak.. tp smua cantik2.. pic underwater pon ada.. tp mahai sgt! sekeping 35 hengget..wuuwuu.. jd tgk je la kan! tp kenapa x bertauliah ? sbb semua tempat die sruh buat pose sama ja! haha
 antara mainan lain yg kiteorg main- pic by pakcik google sbb xkan nk bwk camera msa main bnda ni!


naik banyak kali yg ni!! sbb nak lumba sapa sampai dulu!


lepas main air, relax sekejap pergi amusement park. kat blakang tu jambatan gantung.. gayat woo kat ats tu.. n ada jgak pic cntik kat atas tu, tp can't afford it. T_T
naik cawan pusing ni sampai pening.. 
ok, naik benda, jerit sampai habis suara.. its 360 degree ok!
banyak lagi main permainan kat amusement park yg xda pic... cthnya kat bwh ni-pic ehsan google:
 tahap takut: sederhana..hehe
 tahap kegayatan: sikit je
 nmpk mcm x tkot, tp laju oke!
biasa2 je

 lepas tu pegi wildlife park.. arnad dan kura2 kat ats tu hidup taw.. kiut sgt!
 tiny birds eating kuaci
 sesumpah
 arnab gemuk mls besenam
 ikan duyung

 xingat nama, tp tdur dgn gaya x sopan

 white parrot- boleh ckp burung ni..hehe
 tapir malaya sgt!
 errr...errrr
 xeingat nama jugak.. tp tgh tidur jgak
 the sombong bird- xduduk dlm sangkar tp dilepaskan mcm tu ja
red parrot -beuty of the day - jgak xduk dlm sangkar

lepas tgok haiwan, main air lagi!! huhu.. pastu balik...
 bubye itik.. bju kite sama .. tp perut xkan?

bye peps!!
tq for viewing!
p/s: fyi, kami msuk pkai staff price, jd murah ckit

Monday, 20 February 2012

simple tapi sedap

hai peeps!!
dah msuk minggu kedua kuliah tapi masih xda semangat dan masih rumahsakit  homesick.. adoi.. dah besar pon homesick.. tengah2 hari ni teringat pulak masakan mak yang simple2 kat umah tu tapi sedap ngatt!
actually gambar kat atas ni bukan yg mak masak tapi masak sendiri.. ngeh2.. sambil kembang hidong..
jom tgok resipi makan tgahari ni:

ini ialah ikan kukus yg telah digoreng..
memang xda resipi la kan sbb masa beli tu dah dikukus tinggal balik goreng ja. mak ckp ikan ni dah dikukus masa kat atas bot kat tgah laut lagi.. fresh2 gitu.. my mom feveret  nih.

tauhu n sayur goreng blackpepper.. haaaaa.. yg ni my fevret!
resispi: sgt mudah, campak ja sayur apa yg ada dalam peti ice such as carrot, brokoli, bby jagung then goreng2 with some black pepper n msukkan tauhu.. letak la garam n serbuk perasa seciput.. sedap dowh!



next ialah ikan kembung masak sayur manis.. kalau kat pantai timur paggil masakan ni singgang ikan.. tp kat rumah aku panggil masak sayur manis atau sayur air.. sbb simple n sedap sebab terasa lagi manis ikan tu.
 resipi sama mcm wat singgang cuma xletak lengkuas je.
campak jugak semua bahan iaitu, asam keping, halia, cili kering, serai n bawang dalam periuk , letak air n ikan pastu tunggu sampai mendidih, put some salt on some perasa, done! yummy yo!

sambal belacan! haruslah sebagai pelengkap hidangan..

Saturday, 18 February 2012

Because we are “petaiholic”

meleleh air liur~


Hahaha… ada ke istilah mcm tu.. xkisah la kan.. tp itu adalah untuk menggambarkan betapa my family like petai especially my abg..
Jadi, saya nak kongsikan resipi sambal petai dengan udang resipi mak saya kat sini::
Bahan-bahan::
{Bahan untuk dikisar}
-20 tangkai cili kering ( direbus dan dibuang biji)
-selabu bawang besar
-5 ulas bawang putih
-segenggam ikan bilis

-5 hingga 7 papan petai
-1/2 kilo udang
-air asam jawa
-gula
-garam
-serbuk perasa

Cara memasak::
-tumiskan semua bahan yang dikisar dalam sedikit minyak
-masukkan garam secukup rasa, 2 sudu gula dan sedikit air asam jawa serta sedikit serbuk perasa
-masukkan petai dan biarkan ia mendidih seketika
-masukkan udang dan tunggu sehingga ia masak dan naik minyak
-siap!!!!!!!!!!!


p/s: hidangan ni la yg slalu wt aku homesick tingat kat rumah selalu~

Wednesday, 15 February 2012

Air kelapa susu untuk mama


Ha.. resipi ni belajar dari ehem2.. haha.. ( gedik sgt kau nyah!)
Tp kenapakah tajuknya mcm sedih ja?
Sebab musababnya ialah pic yg diambil adalah pic air kelapa susu gelas terakhir milik mama..hehe.. sebab lepas siapkan je air tu terue minum dgn rakusnya sampai xingat nak snap2.. tinggal yg mak je blum minum..jd gigih la meng “snap” air kelapa susu tersebut.

x nampak isi kelapa sbb airnya pon putih

nah amek! close up ckit



Nah ambik resipi air nyoq susu nih:
-Susu pekat cap junjung ( cap lain pon boleh..hehe)
-Air kelapa
-Isi kelapa
-Ais


Caranya:: campuq semua bahan ka atas dan minum dikala panas terik.. sedap x hengat habaq hang!