Saturday, 18 February 2012

Because we are “petaiholic”

meleleh air liur~


Hahaha… ada ke istilah mcm tu.. xkisah la kan.. tp itu adalah untuk menggambarkan betapa my family like petai especially my abg..
Jadi, saya nak kongsikan resipi sambal petai dengan udang resipi mak saya kat sini::
Bahan-bahan::
{Bahan untuk dikisar}
-20 tangkai cili kering ( direbus dan dibuang biji)
-selabu bawang besar
-5 ulas bawang putih
-segenggam ikan bilis

-5 hingga 7 papan petai
-1/2 kilo udang
-air asam jawa
-gula
-garam
-serbuk perasa

Cara memasak::
-tumiskan semua bahan yang dikisar dalam sedikit minyak
-masukkan garam secukup rasa, 2 sudu gula dan sedikit air asam jawa serta sedikit serbuk perasa
-masukkan petai dan biarkan ia mendidih seketika
-masukkan udang dan tunggu sehingga ia masak dan naik minyak
-siap!!!!!!!!!!!


p/s: hidangan ni la yg slalu wt aku homesick tingat kat rumah selalu~

No comments:

Post a Comment