Tuesday, 15 May 2012

untuk panduan kawan2 seperjuangan

  • Entry ni untuk bantu kwn2 yg sama mcm saya tgh wat tesis dan mgkin tgh pening nak buat rujukan kat last skali tu mcmmana.. boleh rujuk cni kay..











Rujukan yang dimasukkan dalam teks, samada sumber rujukan itu telah diterbitkan atau tidak hendaklah direkodkan. Sebagaimana sistem Harvard, menulis nota rujukan gaya APA juga mengambil kira sumber rujukan atau bahan samada buku, jurnal, tesis, laman Web dan sebagainya.

1. Kaedah Menulis Nota Rujukan Bagi Bahan Yang Diambil Daripada Buku

Apabila mengunakan sistem ini, rujukan dalam teks hendaklah ditulis atas nama utama pengarang sahaja (tanpa nama ringkasannya) seperti berikut:

(i) Meletakkan tahun terbitan dalam kurungan selepas nama pengarang yang dirujuk. Contohnya:

“Menurut Brown (2005), salah satu faktor yang menyebabkan guru pendidikan khas meninggalkan bidang tersebut ialah kerana kurang menerima pengiktirafan”.


(ii) Jika nama pengarang tidak perlu ditulis dalam ayat, maka tuliskan nama dan tahun dalam kurungan. Contoh:

“Oleh itu, kajian menunjukkan salah satu factor yang menyebabkan guru pendiddikan khas meninggalkan bidang tersebut ialah kerana kurang pengiktirafan (Brown, 2005)”


(iii) Sekiranya bahan sumber yang dirujuk dihasilkan oleh dua pengarang, tuliskan nama kedua-dua pengarang. Contohnya:

“Mengikut Platt dan Olsen (1990) pula, sesuatu program pendidikan khas hanya akan dapat dilaksanakan dengan sempurna sekiranya guru-guru pendidikan khas menerima pengiktirafan daripada ibu bapa”


(iv) Bagi tiga pengarang atau lebih, tuliskan et.al selepas nama pengarang pertama. Contoh:

“Antara suasana tugas yang dialami oleh guru pendidikan khas dalam program percantuman masalah pendengaran yang mungkin boleh memberi kesan kepada pencapaian akademik murid adalah pengiktirafan (Podemsky et.al, 1995)”


(v) Gunakan huruf kecil (a,b,c), untuk mengenal pasti dua atau lebih penerbitan bagi pengarang yang sama dan dikeluarkan pada tahun yang sama. Contoh:

“Contoh perisian yang mengunakan bahasa pengaturcaraan kekangan ialah ILOG Solver (Puget dan Albert, 1994a)

“Pengunaan objek amat meluas, terutama dalam pengaturcaraan kepintaran buatan (Puget dan Albert, 1994b)


2. Rujukan Bagi Bahan Yang Diambil Selain Daripada Buku

i. Jurnal

Contoh Jurnal:

Herrington, A.J (1998). The Prototype as a construct in abnormal psychology. Journal of Abnormal Psychology, 90, 575-585

Cara menulis dalam teks:

Menurut, Herrington (1998)……………


ii. Tesis

Contoh tesis:

Fadilah Kamsah (2000). Kesedaran IT di kalangan Kakitangan awam: Satu Tinjauan. Unpublished thesis. UiTM: Fakulti Pengajian Maklumat.

Cara menulis dalam teks:

Fadilah Kamsah(2000), mengatakan bahawa……….


iii. Bahan dari Laman Web

Contoh Web

Clinton, J.E.(1999 september). Malaysia justice on trial. E. Journal. 4(4):12-15. Retrieved October 21, 2000, from the World Wide Web:http://www@babyrib.clnt.gov.com.

Cara menulis dalam teks:

…………….(Clinton, 1999).


B. Penulisan Bibliografi Gaya APA


Bibliografi ialah nama yang diberikan untuk senarai buku-buku, manuskrip dan dan lain-lain penerbitan yang dirujuk , diterang dan disusun secara sistematik. Ia terdapat dibahagian belakang akhiran sesebuah penerbitan bercetak. Penulisan bibliografi perlu mengikut format seperti berikut:

i. Mengikut turutan abjad

ii. Mengikut aturan yang dimulakan dengan nama pengarang, tahun terbit, tajuk, tempat terbit dan penerbit

iii. Baris kedua dan seterusnya ditulis ke tengah (1 tab)


Berikut ialah contoh-contoh bibliografi mengikut kaedah APA

Bahan bercetak

• Buku: Tiada Pengarang

A World of Strangers: Order and action in urban public space.(1999).2nd.ed. New York: Basic Books.


• Buku:Seorang pengarang

Lofland, L.(1999). A World of Strangers: Order and action in urban public space. New York:

Basic Books.


• Buku : Dua Pengarang

Lofland, L & Taylor, I (1999). The New Criminalogy: For a social theory of deviance. New York: Harper & Row

• Buku: Tiga Pengarang

Lofland,L., Young, J. & Taylor, I (1999).The new criminology: For a social theory of deviance. New York: Harper & Row

• Buku: Lebih dari tiga Pengarang

Lofland, L., et.al (1999). The new criminology : for a social theory of deviance. New York: Harper & Row.

• Buku Terjemahan

Rank. O. (1932). Psychology and the soul ( William Turner, Trans.) Philadephia: University of Pennsylavania Press.


• Buku dikarang oleh Badan Korporat

Commision on intergoverment relations (1995). Report to the President. Washington, DC: Author. Committee of public finance. (1999). Public Finance. New York:Pitman


• Buku Yang disunting

Friedman, R.J., & Katz, M.M. (Eds.) (1974). The psychology of depression: Contemporary theory and research. New York:Wiley.


• Manuskrip yang tidak diterbitkan

Hardison, R. (1983).On the shoulders of giant. Unpublished manuscript


• Artikel dari Majalah

Klinger, E. (2000, August). The power of daydreams. Psychology Today. 36-44. Shuttle crew studying ozone layer in atmosphere. (2000, April). Time. 34



• Artikel dari Akhbar

Mohammed Azam Noor. (1999, 3 july).’Why Ziana Zain as literary person for 1998?’ .New Straits Times : 25


• Artikel dari Jurnal

Herrington, A.J. (1998) The prototype as a construct in abnormal psychology. Journal of abnormal psychology, 90, 575-585.



• Tesis

Abdul Rahman Abdullah (2009). Kompetensi Komunikatif dan Strategi Komunikasi Bahasa Arab di Kalangan Pelajar Sek. Men. Keb. Agama di Negeri Selangor. Tesis Doktor Falsafah: Universiti Malaya.



• Doctoral Dissertation

Smith A.B. (1999). Anlysis of interaction process and sociometric relatins developed during theraphy with offenders on probation. :Unpublished doctoral dissertations. New York: New York University.


• Seminar/Proceeding

Ali Hanafiah, Datuk & Tun Shah Ashari. (12-17 August 1999). ‘The effect of DNA testing on convicted felons in Malaysia’. In Proceeding of the International Seminar on DNA Testing and Their Effects on Human Beings. Kuala Lumpur


• Kertas kerja persidangan

Sheehan, W.J. (1999, April). Wicked as hell itself:women in prisons of Georgian London. In the meeting of The Academy of Criminal Justice Sciences. U.K. : Georgia.


• Laporan

Organization for Economic Cooperation and Development. (1983). Assessing the impacts of technology on society. (Report). Washington DC: U.S.G.P.O.


• Kaset Audio

Kenny, G. (producer & singer). (1996). Kenny G the moment [cassette]. New York: Arista Records, Inc.


• Filem/Pita Audio

Habsah Hassan (producer) & Othman Hafsam (director). (2000). Soal Hati [Film]. Kuala Lumpur: Serangkai Film Sdn Bhd.

Capra, F. (Director & Producer). (1934). It happened one night [Film]

Capra, F. (Director & Producer). (1999). It happened one night [Videocassette]


• Bahan Permainan

Chess Set (1999). [Game] Selangor, Malaysia: Syarikat Perusahaan Plastik Ban Tong Sdn. Bhd


• Peta

Derbysgire, E. et al. (2000). Glacier map of Tasmania. [Map]. London: Royal Georgraphical Society.


• Gambar Potret

Rembrabdt. (1999). Two dancers on a stage.[Portrats]. London: National Gallery of Art.


• Bahan Relia

Human development models. (2000). [Realia]. Philadelphia: DCA Educational Products.


• Temuramah

Mahathir Mohamed (1999, April 20). Prime Minister Malaysia. Personal Interview. Kuala Lumpur.



• Mikrofom

James, William. (2000). The principles of psychology.[Microform]. 2nd.Ed.Los Angeles: University of Southern California.


• Program televisyen

The haze in Malaysia: impact on tourism. (2000 Disember). Majalah 3. With Norazlina Ridzwan. TV3. Damansara, Selangor: Sistem Televisyen Malaysia Berhad.


• Alat mudah alih-CD-ROM. Eg :BPO, GPO, IEEE.

• On line-INTERNET

Clinton, J.E. (1999) September). Malaysian justice on Trial. E. Journal. 4(4): 12-15. Retrieved October 21 2000, from the World Wide Web: http:www@babyrib.clnt.gov.com


• E-mail

Day, Martha. Mday@usage.uvm.edu. (30 Julay 1999). Review of film---Chicken Run. E-mail to Xia Li (XLI@moose.com).






do share if u think this is useful  :-) sharing is caring







p/s :: jangan stress2 ok wat tesis :-P



dinner kolej T_T..

malam anugerah za'ba yang ditunggu oleh smua warga kolej za'ba kat um nii... layan je gambar sbb mls ckp banyak.. dinner 1st year dan 2nd year lg best kot.. thun ni mkn xsdp. :-(

dikah

 fadilah
















 qaseh n dikah

wani


 wan 



 wif cu are
 faezah
 dah abis :p
lokasi kejadian:: the palace of the golden horses

langkawi part III

hari  terakhir..huhu..sedihnya nak tggalkan bumi langkawi..
hari ni last kat sini, so nak wat aktiviti terakhir iaitu bot pisang!!
weee!! pagi2 dah p pantai chenang.. org pon xramai lg..
abg tu tnya nk bpe kali jatuh? kami dgn konfidentnya ckp nak 3 kali! kikiki..

lompat dulu sblum naik bot pisang
 lompat dalam air plak.. asyik lompat je.. bila nak nek ni
weee!! eksaited naik pisang besar gedabak
 wuuu..dah gerak.. mula2 eksaited.. tp xdpt agak masa bila jatuh.. tiba2 ja abg tu jatohkan kat tgh2 laut.. jauh sgt dri pntai.. amek kau panik skjap.. naik panjat blik pisang tu punyalah susahh.. nak jtoh 3 kali lagi?? no way!!..huhu.. last skali jatoh yg kedua kat tpi pntai dah.. seronok sbb dh dpt agak msa bila nk jtoh..hehe

lpas main trus balik n siap2 nk blik..huhu.. masa otw blik singgah kejap bli produk gamat n bgambar kat dataran helang..

  minyak gamat gedabak
 burung lang gedabak

atas feri..huhu..nak blik sudah.. naik feri pkul 6.00 pm.. sampai kuala kedah pkul 7.30 maka ngn ayah dah tggu terus bwk pegi mkn charkotew.. dapnya!

berakhirlah pengembaraan ke langkawi kami... 
harap2 dpt p lg.. best sgt2..

Monday, 14 May 2012

langkawi part II

day 2:
hari kedua, pagi2 dah bgun n siapkan bekal untuk bawak g island hopping!!
best sgt!! kul 9 dah tpacak kat jeti, tggu tourist guide kami.. nsibla dpt yg spoting.. sblum tu sempat kami sewa peralatan snokerling.10 hengget jew..
 mula2 kami melawat Pulau Dayang Bunting. sejam kat sana.. melawat tasik Dayang Bunting jugak.. tp tok cu are dah pesan awal2 jgn mndi tsik tu, memg rmai jugak yg mndi.. tapi kami x tringin sgt sbb tgok air nya hijau je..huhuhu.. just tgok pemandangan je n rendam2 kaki smbil mencekik..


pulau dayang bunting.. subhanallah.. cantiknya..

sporting kan abg tu, siap bg bwk boat lg..kuikuikui



the owhsemness tasik dayang bunting


 stok kami



lpas kami mkn kami gerak ke pulau seterusnya, nama x ingat..huhu.. bagi burung helang mkn pulok..

eagles...


lpas tu last destination kami adalah pulau beras basah.. cantik sgt pulau ni.. kami pon dah xsabar2 nk turun dari bot konon2 nak snokerling kat sini.. tiba2 abg pemandu bot ckp kat cni xda ape sgt nak snokerling,meh die bwk g tmpat best ckit.. wee!! seronok !!
abg tu bwk g pulau yg xde org tp dkt je ngn pulau beras basah tu.. die pon snokerling skali,sbb kiteorg tkot..huhuhu..
  batu karang..
  penemuan hebat!! sbnarnya banyak sgt landak laut kat dasar laut tu, kami suruh la bg ni tangkapkan satu..kiki.. pastu, lpas puas belek , lpaskan blik la..



dkt sejam bersnokerling kami pon begerak balik.. puas sgt dan seronok sgt ... petang ada program lagi.. huhu..


jeng3!!



YA ALLAH!! cantik sgt2 pemandangan dari atas ni.. sejuk.. hijau.. sgt2 beutiful..


lpas blik dari cable car kami hilangkan kempunan kemarin

laksa n pasembuq!! hahaha

sampai umah dgn kekenyangan.. malamnya pegi shopping untuk souvenirs.. esok last day buat hape??
tggu part III kay !! ;-P